VRCHOLY HALOVÉ SEZONY

01.03.2017 12:49

Halová sezona se pomalu ale jistě blíží ke svému konci a vrcholu, a jelikož jsou za námi již i pražské přebory, rád bych k jejich průběhu napsal pár řádek.

Možnost usilovat o post přeborníka Prahy dostali nejdříve mladší žáci a žákyně. Ti se utkali 19. února v Hale Otakara Jandery. Radotínské družstvo nečítalo členů mnoho, avšak o to větší byly úspěchy. 
Žáky reprezentoval Petr Vačkář. Bojoval na tratích 150m a 1000m. Kilometr proběhl za 3:34,50, což mu vyneslo hezké 14. místo, na sprinterské trati 150m finišoval v čase 22,54s, s čímž skončil celkově 17. 
Mezi žákyněmi jsme měli dvě bojovnice. Zkušená Natálka Millerová srdnatě bojovala na 600m. V novém osobním rekordu 1:49,70 doběhla na nepopulárním čtvrtém místě. To doplnilo krásné páté místo ze skoku vysokého, ve kterém zapsala 129 cm. Nutno však podotknout, že pro Natálku tím sezona nekončí…o tom ještě později. 
Druhou zástupkyní byla talentovaná sprinterka Kája Pecková. Ta bojovala na tratích 60m a 150m. V prvním případě byl čas 8,53s odměněn bronzovou medailí a o necelé dvě hodiny později si na 150m trati Kája nadělila druhý bronz v novém osobním rekordu 20,55s! 
Je důležité říci, že jak Natálka, tak i Kája budou díky těmto skvělým výkonům reprezentovat Prahu v polovině března na Meziměstském utkání v Bratislavě, kde změří síly s nejlepšími atlety z Brna, Ostravy a Bratislavy. 
Ještě jednou gratulujeme!

O pár dní později se ke svým startům dostali na řadu i žáci a žákyně starší. Těch již bylo připraveno více a v těžké pražské konkurenci si nevedli vůbec špatně. Je třeba ocenit především jejich velkou bojovnost a zároveň i týmovost, která vedla k mnoha osobním rekordům. Mnozí z nich, i když nezávodili, přijeli fandit a povzbuzovat, což vedlo ke skvělým výsledkům. 
Mezi děvčaty začala Eliška Masnerová, která si vylepšila své nejlepší časy jak na 60m, kde srazila dolů hned 16 setin a finišovala v čase 8,62s; aby o půl hodiny později vylepšila i svůj absolutní osobák na krátkých překážkách, které proběhla za 10,23s. 
Na krátkém sprintu si svůj osobní rekord vyrovnala také Sára Kročková, a to v čase 8,86s. 
Holky si druhý den proběhly také štafetu 4x300m. Na pomoc jim byly Anežka Pexová a Kája Pecková. 
Mezi chlapci bylo na startu více bojovníků. Prvním byli dva sprinteři Ondrové. Abecedně první Ondra Lenghart si novým osobákem 8,28s nastavil novou laťku do sezony letní. Vedle něho Ondra Tomek časem z rozběhu 7,76s nejen vylepšil svůj osobák, ale dostal se také do finále B, které nakonec vyhrál a vybojoval celkově 7. místo! Oba sprinteři bojovali později také na tratích 150m a 300m. Na nichž již k vylepšení osobních rekordů nedošlo. Jejich účast tím však nekončila… Mezitím… Jirka Matoušek skvěle skákal do výšky. Na první pokus překonával výšky 135, 140, 145, 150. Další výška 155 na první pokus odolala, ovšem při druhém již zůstala na stojanech. Stejně tak se laťka nehnula ani při 158cm! Ke vší smůle však třikrát spadla na 161cm, a tak Jirka skončil celkově na 8. místě. Věřím, že si ale náladu zlepší na Mistrovství republiky, kam se díky tomuto skvělému výkonu kvalifikoval. 
Že je Robert Culliver skvělý běžec na střední tratě již víme, ale že si odveze medaili z přeborů, asi on sám nečekal. Krásným časem 2:21,26 – tedy v novém osobním rekordu – si totiž doběhl pro bronz. 
Nesmíme ovšem zapomenout ani na další závodníky. Jak Kryštof Sgalitzer, tak i Tonda Mařík bojovali rovněž na 800m a Tonda dokonce i na 300m. Osobák přidal pouze Kryštof, a to v čase 2:23,69. Je však důležité říci, že všichni naši borci běželi proti sobě v běhu a byl to právě Tonda, který odtáhl prvních 500m a tím udal tempo závodu. I když nakonec na posty nejvyšší nedosáhl, byl to právě on, kdo pomohl oběma k novému osobáku a Robovi dokonce k bronzové medaili. Tonda a Kryštof se pak představili také ve štafetě B na 4x300m. Spolu s nimi bojovali o co nejlepší umístění i Jirka Matoušek a také Honza Kůstka. 
Štafeta A ve složení Robert Culliver, Ondra Tomek, Ondra Lenghart a Jáchym Oulický měla nelehký úkol. V nabité konkurenci obstát mezi těmi nejlepšími hned v 1. běhu. A to se také podařilo. 3. místo z rozběhu klukům zůstalo a po závodě jim na hrudi přibyla bronzová medaile! 
Na závěr přidávám informaci, že tento víkend budou naše barvy hájit 3 žáci na Mistrovství České republiky žactva. Za děvčata to bude Natálka Millerová na trati 1500m, za kluky pak Jirka Matoušek ve výšce a Ondra Tomek na trati 300m. Zároveň se představí i úspěšná chlapecká štafeta.

Těším se na letní sezonu, ve které, jak pevně věřím, na tu halovou navážeme dalšími kvalitními výsledky.

 

Zdeněk Talácko

 

Fotka uživatele Atletika SC Radotín.